Nul pesticidrester i konventionelle planteprodukter til konsum
Formålet er at eliminere rester af pesticider i dansk producerede landbrugsafgrøder af korn og raps til konsum og at fremme forbrugertilliden til konventionelt producerede fødevarer.
Projektets mål er at undersøge, hvilke pesticidrester der findes i dansk dyrkede landbrugsafgrøder til konsum, samt ved målrettet dyrkning at eliminere disse pesticidrester. De udarbejdede dyrkningskoncepter valideres i markforsøg, og der gennemføres en dialog med relevante aktører. Projektet fokuserer på landbrugsafgrøder, som afsættes til humant konsum, f.eks. hvede og rug til brød, byg til malt, havre til gryn og raps til olie. På baggrund af data fra Fødevarestyrelsens årlige rapporter analyseres, hvilke pesticidrester der over de seneste 10 år er fundet i danskproducerede afgrøder. På baggrund heraf kortlægges, hvilke plantebeskyttelsesprodukter og behandlinger, der kan være årsag til fundene. Det analyseres, om disse pesticider kan anvendes på andre måder (f.eks. andre tidspunkter) eller erstattes med andre pesticider, som ikke leder til fund af rester, eller mulighed for ikke-kemiske alternativer. Dette munder ud i dyrkningsvejledninger for de valgte afgrøder, som afprøves forsøgsmæssigt. Dyrkningskonceptet for nul-pesticidrester testes i on-farm-forsøg, hvor det sammenlignes med landmandens normale praksis for dyrkning af den pågældende afgrøde. Der udtages prøver af de høstede afgrøder til verifikation af, at der ikke kan påvises pesticidrester.
Der ses på den driftsøkonomiske påvirkning af ændring. Sideløbende gennemføres en dialog med relevante aktører i værdikæden, omfattende forarbejdning og markedsføring af de færdige produkter. Hensigten er at undersøge markedspotentialet for produkter dyrket efter nul-pesticidrest koncept, samt hvilken merpris (om nogen) der kan opnås for landmanden. Med udgangspunkt i de eksisterende handlingsplaner for at undgå rester af prosulfocarb i frugt og grønt og clopyralid i honning, forventer vi at det er muligt at tilpasse dyrkningspraksis, så pesticidrester fremover kan undgås helt i danskproducerede konventionelle landbrugsafgrøder til konsum.